Кафе от Етиопия

Горите около района Кафа, Етиопия са местата, където кафето Арабика се среща за първи път. За това се счита, че родината на кафето е точно в Етиопия. Според една от най-известните легенди местен козар от Кафа на име Калид (или Калди), забелязал, че животните ставали по-активни при всяка паша. Калди се огледал и забелязал, че на земята около козите има надъвкани клонки от храст с ярко червени "боровинки". Опитал ги и мигновено усетил прилив на енергия. Когато се върнал в селото, козарят разказал за чудноватия ефект на тези "боровинки". Местните християнски монаси чули за растението и помислили, че то има зли магически сили. Изсекли храстите от местността и започнали да ги горят. Не след дълго, във въздуха се понесъл аромата на прясно изпечено кафе. Запленени от аромата на кафето и с любопитство, монасите загасили огъня, натрошили зърната и ги обляли с вряща вода. За минути, из манастира се разнесъл аромата на кафе. Монасите решили за опитат получилата се каша и не след дълго, усетили прилив на енергия. Те започнали да приготвят "отвара" от кафейните плодове, с която снемали умората и изтощението по време на продължителните религиозни церемонии. Монасите я наричали „Кава“ в чест на персийския владетел Кай Кавус, който според преданието възторжено се възнесъл на крилатата си колесница в небето – така се чувствали и те след употребата на кафето.

Днес Етиопия е седмият най-голям производител на кафе в света и най-големият на африканския континент. Основни пазари, на които кафето от Етиопия се реализира, са Европа, Източна Азия и Северна Америка. В Етиопия, над 4,000 кв.км са засети с тази култура. В Етиопия и до ден днешен се отглежда единствено и само кафе от вида Арабика. В различните райони на Етиопия, кафе зърната имат различен вкус в зависимост от природните условия. В провинция Сидамо от където са нашите кафета се произвежда ексклузивна селекция кафе с необичаен вкус и аромат. То се характеризира с плодов, нежен и див аромат, а в вкуса му има нотки на жасмин, кайсия и захаросани ядки. Тези деликатни аромати и вкусове могат бъде изгубени, ако кафето е изпечено прекалено тъмно. Тук се намесва изкуството на френското кафе изпичане което запазва всички прекрасни характеристики на кафето от Етиопия.

Кафе Ришар и Етиопия

Кафе Ришар работи близко с няколко производителя на кафе от Етиопия. Те ни предоставят мока кафе с изключителен плодов, нежен и див аромат, разкриващ балансирано тяло и изключителен завършек. Кафе дозите и кафе на зърна от Етиопия е с ниско съдържание на кофеин, което дава възможност да се консумира и вечер.
Кафе на зърна Етиопия Мока - 250гр
Кафе на зърна Етиопия Мока - 500гр
Кафе дози Етиопия 25бр
Кафе дози Лешник 25бр
Мляно кафе Етиопия - Лешник 125гр
Мляно кафе Етиопия - Ванилия 125гр